Jdi na obsah Jdi na menu
 


Strava

Strava je nedílným článkem k tvorbě dobré postavy. Jen cvičením se jí dosáhnout nedá. Základem je tudíž nedržet dietu, ale vybrat správná jídla. Navíc by se mělo jíst 5x denně, kde základ tvoří vydatná snídaně. Důležitý je přísun bílkovin, sacharidů, ale i z části tuků.

 Příklady vhodné stravy pro trénink i zdravý životní styl

Obrázek Název Cena  Popis

syrovatka.jpg

sušená syrovátka 50 Kč Výrobek z pasterovaného mléka, obsahující mléčný cukr a bílkoviny. Vhodné pít až 3x denně. Komu nechutná mléko, lze smíchat s kakaem (v obchodě jsou i ochucené druhy). Výrobek je vhodný i pro koupele a kosmetické účely. Obsahuje 1424 kJ, 11g bílkovin a 69g sacharidů na 100g.
 musli.jpg müsli cereálie   45 Kč Na snídani ideální strava v podobě ovesných vloček. Samozřejmě lze vybrat z veškeré škály výrobků v podobě cereálií. Lze jíst i s mlékem. Obsahuje 1 712 kJ. 6,4g bílkovin a 65,9g sacharidů na 100g. 

pangamin.jpg

pangamin  60 Kč  Vyroben ze sušených pivovarských kvasnic. V Pangaminu je komplex vitaminů B zastoupen ve vyváženém poměru, který přispívá k udržení dobrého zdravotního stavu. Hodí se k rychlé obnově sil po operacích, zvýšené tělesné a duševní zátěži, sportovní činnosti. Svým přirozeným složením příznivě působí na jedince v růstu a dospívání, pomáhá udržovat zdravé vlasy a pokožku.  

tycinka.jpg

Crip Crop müsli tyčinka 3 Kč Výborné  müsli tyčinky s několika druhy příchutí. Nahraď oplatky a čokolády touto zdravou tyčinkou za skvělou cenu. Na 25g obsahuje tyčinka 339 kJ, 1,25g bílkovin a 16g sacharidů. Najdeš hlavně v prodejnách Penny marketu.

kase.jpg

ovesná kaše 40 Kč Další vhodná výživná bomba. Je snadná na přípravu a dokáže hodně zasytit, takže pokud nechceš někdy zbytečně vyvařovat, je tohle správná volba. V dostání je několik druhů příchutí, stačí si vybrat. Na 100g obsahuje 1768 kJ, 10,9 g bílkovin a 64,9 g sacharidů.

wholefish.jpg

rybí maso ? Maso je základním zdrojem bílkovin, a tomu vévodí jasně rybí maso. Nemusí však každému chutnat, a tak samozřejmě lze jíst všechno ostatní maso jako kuřecí, hovězí atd.

olive-oil.jpg

olivový olej 150 Kč Velmi zdravý. Doporučené je brát jej každý den o obsahu malé lžičky. Není to sice nic chutného, ale zdravého určitě.

plain-rice-p-leecher_1.jpg

rýže ? Velmi kvalitní strava. Pokud jdete kamkoliv na oběd do restaurace či jídelny a máte možnost volby přílohy, snažte se vybrat rýži. Ještě zdravější je hnědá rýže, je však ale také i dražší. Jako příloha jsou výborné i klasické brambory.

vegetables.june-1.2012.jpg 

zelenina a ovoce ? Už to slýcháváte odmala, ale je to pravda. Každá zelenina nebo ovoce má dostatek důležitých živin a je vhodná jako součást jídla či svačinky. V horkých letních dnech je skvělé se zásobovat vodnatými druhy ovoce nebo zeleniny.

 voda.jpg 

voda ? Zde to spíše udávám jako upozornění, že je důležité dodržovat každodenní pitný režim, zvláště v době cvičení. Obecné pravidlo je vypít 2,5 litrů za den.

  zelenycaj.jpg

zelený čaj ? Když jsme u pití, zelený čaj je dobrým zdrojem antioxidantů a pomáhá vám zrychlovat organismus - rychleji spalujete tuky. To samé platí i o kofeinu.